Selecteer een pagina

Een van de meest essentiële onderdelen van de auto zijn de bougies. Er zijn meerdere van deze bougies aanwezig en als ze niet goed werken, kan de auto niet rijden. Je hebt ze namelijk nodig voor de ontbranding, zodat de motor kan starten. De motor van een auto komt op gang door een ontstekingsbron. Bougies zijn bij auto’s de ontstekingsbron en zijn dus essentieel. Het is belangrijk er op tijd bij te zijn in het geval van een defect, anders kan het behoorlijke schade opleveren aan andere onderdelen van de auto. 

Hoe werkt de bougie? 

Om de motor te laten starten worden brandstof en zuurstof gecontroleerd de motor ingezogen. Deze massa wordt daar gecomprimeerd. Zodra het klaar is om ontstoken te worden, geeft de motor via de verdelers een signaal aan de cilinders dat de massa ontstoken kan worden. In elke cilinder moet een ontsteking ontstaan om de auto te kunnen laten starten. Deze ontsteking ontstaat door 1 of 2 bougies, het totaal in een auto komt hierdoor meestal op 4 of 8. Het is van belang dat ze van goede kwaliteit zijn, anders kan de cilinder zijn werk niet meer doen. Het is dan ook een van de dingen waar je op moet letten als je voor het eerst een eigen auto koopt. Een tweedehands model kan problemen hebben met de bougies, gelukkig is het niet al te duur om ze te vervangen.  

Wanneer moet een bougie vervangen worden?

Als een enkele bougie kapot gaan merk je dat meestal niet direct. Over het algemeen zal de auto gewoon blijven starten, al zul je af en toe wellicht een wat schokkend effect ervaren. De problemen beginnen pas echt als een of meerdere cilinders het begeven. Dan nog zal de auto blijven starten, maar moeten de andere cilinders harder werken om de auto draaiende te houden. 

Als je hier lang genoeg mee doorrijdt, kan dat voor aanzienlijke schade zorgen in de andere cilinders en de onderdelen daarvan. Daarom is het belangrijk direct je auto te laten controleren als je schokken ervaart bij het starten van de motor. Over het algemeen wordt er sowieso naar gekeken bij een grote beurt, dus daarna kun je ervan uit gaan dat de cilinders met bougies weer optimaal functioneren. 

Hoe vervang je een bougie?

Als er blijvende schade is of als ze defect zijn, dan zijn ze aan vervanging toe. Het is heel goed mogelijk om dit zelf te doen. Heel ingewikkeld is het namelijk niet, al is het wel belangrijk dat je een aantal zaken goed in de gaten houdt. Allereerst is het belangrijk om een bougiesleutel en nieuwe bougies aan te schaffen. 

– Je begint met het openen van de motorkap. Let op: begin niet aan deze klus voordat de motor goed is afgekoeld!

– Als het goed is zie je direct 4 of 8 kabels naar de cilinder lopen. Kijk in het instructieboekje voor de precieze locatie van deze kabels. 

– Deze kabels haal je los, waarna de bougie los achterblijft in de cilinder. Vervolgens kun je deze door middel van de bougiesleutel uit de cilinder draaien. Op dezelfde manier draai je de nieuwe er ook weer in.

– Daarna installeer je de kabels weer zoals de bedoeling was en test je of de motor weer wil starten.

 Zijn de bougies 16 Super 4 van Bosch hier geschikt voor? Als je goede en niet te dure bougies zoekt zijn de Bougies Bosch 16 Super 4 een goede keuze. Het is natuurlijk ook een belangrijke vraag of de bougies die je hebt gekocht geschikt zijn om zelf in je auto te plaatsen. De bougies Bosch 16 Super 4 kunnen hiervoor geschikt zijn. Op de website van Bosch kun je eenvoudig controleren of deze bougies ook geschikt zijn voor het plaatsen in jouw auto.