Selecteer een pagina

Het kopen van een eigen auto is spannend, zeker als het je eerste is. Het is meer dan alleen het uitkiezen van een auto. Er komt van alles bij kijken. Ben je van plan om binnenkort jouw eerste auto te gaan kopen? Denk dan aan de volgende dingen.

Belasting

Iedereen met een rijvoertuig in Nederland moet belasting betalen. Dit is de wegenbelasting. Je betaalt dit sowieso, onafhankelijk van hoe veel je gebruik maakt van jouw auto of hoe vaak je de weg op gaat. Het verschilt per auto hoe veel belasting dit is. Je betaalt dit elke maand. Het verschilt van een paar euro tot een paar tientjes per maand, maar kan ook oplopen tot meer dan honderd euro. Hoe zuiniger de auto, hoe minder je hoeft te betalen. Auto’s die volledig op elektriciteit of waterstof rijden, hoeven ook geen wegenbelasting te betalen.

De verzekering

Voor elke auto is het afsluiten van een autoverzekering verplicht. Als een auto op jouw naam staat, ben je verplicht deze te hebben. Het is dus belangrijk dat je hier van tevoren naar kijkt en dat je je verdiept in de verschillende soorten verzekeringen. Er zijn er namelijk drie: de WA (verplicht), de WA met beperkt casco en All-risk (WA met casco). Het is dus verplicht om ten minste de goedkoopste verzekering af te sluiten. Voor een wat oudere auto is dat ook de meest voor de hand liggende optie, omdat zo’n auto vaak niet veel waard is. In dat geval is de meest standaard/goedkope verzekering ook het handigst. Voor wat extra zekerheid kies je voor de WA met beperkt casco. Er zijn dan ook specifieke verzekeringen zoals een oldtimerverzekering zodat de verzekering perfect aansluit bij de oldtimer. Heb je een nieuwe of zo goed als nieuwe auto, dan is de meest volledige optie vaak de beste keuze.

Schade

De verzekering dekt bepaalde schade natuurlijk, maar niet alles. Wanneer er iets kapotgaat aan jouw auto of je moet bijvoorbeeld iets vervangen, dan zijn de kosten voor jou. Hier moet je rekening mee houden. Als je een hele goedkope en oude auto koopt, is de kans groot dat je veel kosten gaat maken aan het opknappen van de auto. Uiteindelijk was je wellicht beter af geweest als je voor een wat duurdere auto was gegaan. Houd dit dus altijd goed in je achterhoofd wanneer je gaat kijken naar een nieuwe auto.

Dit artikel is door middel van een samenwerking tot stand gekomen.