Selecteer een pagina

Eindelijk, je hebt je rijbewijs! Je hebt er hard voor gewerkt en nu mag je dan echt zelf de weg op. Misschien eerst nog in de auto van je ouders of van vrienden, maar stiekem droom je al heel lang van een eigen auto. Je hebt flink gespaard, dus je gaat nu serieus rondkijken. Maar wat is slimmer: beginnen met een goedkoop instapmodelletje of gelijk voor die luxe droomauto?

Ken je kosten

Een auto kopen breng meer kosten met zich mee dan alleen de aanschafprijs. Voordat je weet wat je aan een nieuwe auto kunt uitgeven, is het dus goed om deze extra kosten goed in kaart te brengen. Dan weet je veel beter wat je te besteden hebt.

Zo moet je maandelijks rekening houden met kosten voor de verzekering van je auto. Die kunnen behoorlijk uiteenlopen, dus verdiep je hier alvast eens in. Ook is het verstandig om elke maand geld opzij te leggen voor onderhoudskosten. Mocht er eens een reparatie nodig zijn, dan heb je het geld om de rekening te kunnen betalen.

Daarnaast heb je nog de brandstofkosten. Rijden is leuk, maar met elke kilometer die je maakt kost brandstof. Een oude, tweedehands auto is vaak een stuk minder zuinig dan je nieuwe, luxe auto. En als je de brandstofkosten helemaal wil drukken en je hebt het geld, kun je het beste voor een elektrische auto gaan.

Tot slot betaal je ook nog wegenbelasting. De hoogte daarvan is weer afhankelijk van zaken als het gewicht van de auto en op welk type brandstof deze rijdt. Zo is de wegenbelasting voor een zware diesel hoger dan voor een lichte benzineauto.

Goedkoop beginnen of luxe van start?

Als je al jaren van een auto droomt is het verleidelijk om gelijk voor die dure droomauto te gaan. Maar meestal is dat niet de meest voordelige optie. Naast de hogere aanschafprijs moet je er ook rekening mee houden dat de waarde al snel vermindert.

Ook qua verzekering ben je meestal duurder uit. Een allrisk autoverzekering heeft nu eenmaal een hogere premie dan een wa verzekering, die vaak voor een oudere auto voldoende is.

Mocht je toch voor die luxere auto gaan en nog niet genoeg gespaard hebben, dan is private lease nog een optie. Maar je moet er dan wel rekening mee houden dat je maandlasten hoger worden en je per saldo meestal duurder uit bent.

De verstandige keuze

Kijk, als je je zinnen hebt gezet op die ene droomauto én je hebt het geld gespaard, gun jezelf dan gerust die luxe bolide. Maar als je portemonnee wat minder goed gevuld is en je je maandlasten wat wilt drukken, ga dan voor een goedkoper instapmodel. Verkoop die over een paar jaartjes weer en als je ondertussen hebt gespaard kun je dan alsnog voor die upgrade gaan.