Selecteer een pagina

Sommige mensen kunnen of willen niet maanden achter elkaar rijles volgen, maar willen hun papiertje zo snel mogelijk halen. Voor dit soort mensen is er een rijbewijs spoedcursus. Overweeg jij zo’n spoedcursus te doen? Lees dan eerst de informatie in deze blog zodat je zeker weet dat een spoedcursus de juiste keuze voor jou is.

Snel je rijbewijs

Het grootste voordeel van een spoedcursus ten opzichte van regulier lessen is toch wel dat je je rijbewijs veel sneller hebt. Van tevoren wordt je praktijkexamen aangevraagd bij het CBR, want dat scheelt tijd. Het wachten tot je mag afrijden duurt namelijk een paar weken.

Vlak voor je examen mag je eindelijk gaan lessen! Bij de meeste rijscholen zijn de rijlessen van een spoedcursus verspreid over ongeveer 2 weken. Dit terwijl je met regulier lessen wel een jaar of zelfs langer over het halen van je rijbewijs kan doen!

Het kostenplaatje

Over het algemeen is een spoedcursus om je rijbewijs te halen duurder dan wanneer je een regulier pakket met rijlessen zou nemen. Dat is natuurlijk logisch, want het kost je rijinstructeur meer moeite om jou in zo’n korte tijd klaar te stomen voor je praktijkexamen. Een uitzondering op deze regel is Verkeersschool Doen. Bij hen kost een spoedcursus van 35 lessen inclusief praktijkexamen namelijk evenveel als een soortgelijk regulier pakket.

Les niet té vaak

Hoewel je natuurlijk snel je rijbewijs wil halen en het verleidelijk kan zijn om veel rijlessen op één dag in te plannen, is dit niet verstandig. Uiteindelijk kan het averechts werken en zelfs gevaarlijk zijn om te lang op een dag te lessen, want na een tijd neemt je concentratie af, waardoor de kwaliteit van je rijgedrag afneemt. Het advies is om je te beperken tot 4 uur per dag in de auto.