Selecteer een pagina

Startaccu kopen: lange levensduur, niet onderhoudsvrij

Er zijn diverse startaccu’s op de markt. Welke voor uw situatie geschikt is, hangt af van uw voertuig welke u ermee wilt starten. Zo moet u voor een vrachtwagen een ander type startaccu kopen dan voor uw personenvoertuig. In dit artikel vertellen we u over de verschillen in vermogens, of de startbatterijen onderhoudsvrij zijn en wat een startaccu nou eigenlijk vooral doet.

Wat doet een startaccu?

Allereerst even de basis. Wat doet een startaccu precies? De naam geeft het eigenlijk al prijs: een startaccu kopen doet u om de verbrandingsmotor te kunnen starten. De motor wordt gestart door middel van 3 componenten van een startbatterij:

  • Vonk
  • Lucht
  • Brandstof

Voor het krijgen van een vonk heeft u hoge stroom nodig. Zo kunt u de motor vanuit een koude en stilstaande stand starten. Om die hoge stroom te leveren heeft u een startaccu nodig, ook wel startbatterij genoemd. Geen enkele andere accu is daar namelijk geschikt voor. De accu moet echt in heel korte tijd heel veel kracht en stroom leveren. Dit wordt het koudstartvermogen of piekvermogen genoemd. Dit vermogen zorgt dat het product voldoende vermogen heeft om uw motor rond te slaan. Zodat u vervolgens zonder problemen kunt wegrijden of starten. Zelfs met lage temperaturen. Dit allemaal in tegenstelling tot bijvoorbeeld een semi-tractie accu, welke bedoeld is om langdurig stroom te leveren

Kijk bij het kopen van de startaccu naar het vermogen

De startbatterij heeft dus een bepaald piekvermogen nodig. Het piekvermogen is hetzelfde als het koudstartvermogen of CCA (Cold Cranking Amps). Dit vermogen zorgt ervoor dat u de motor kunt starten. Wilt u een startaccu kopen? Let dus dan goed op dit vermogen. Hoe hoger de CCA, hoe makkelijker de accu uw voertuig laat starten.

Onderhoudsvrij?

Nee, helaas zijn niet alle startaccu’s onderhoudsvrij. Dat heeft te maken met de techniek die gebruikt is in de accu. Aan de buitenkant ziet elke startaccu er wel allemaal hetzelfde uit. Maar de binnenkant is dat een ander verhaal.

In elk product zitten loodplaten aan de binnenkant. Op deze platen zit een soort pasta gesmeerd. Andere stoffen worden toegevoegd aan de platen en pasta. Dat geeft de batterij dus andere eigenschappen mee. Lood-antimoon en calcium zijn daar voorbeelden van.

Zilver zorgt voor lange levensduur accu

Iets wat ook belangrijk is bij een startaccu is zilver. Echt zilver. Een materiaal wat u veel tegenkomt in sieraden. En net zoals bij sieraden wilt u ook dat de accu niet van binnen gaat roesten. Dit is niet bevorderlijk immers voor de levensduur. Doordat aanslag zich bijna niet hecht op zilver, is het het perfecte middel voor de platen (welke van zilver zijn). Als de platen vol zitten met aanslag neemt het geen lading meer op. Dus zilver (zilver-calcium) zorgt dan ook voor een langere levensduur.

Advies bij een startaccu kopen?

Naast al het bovengenoemde zijn er meer dingen waar u op moet letten bij het kopen van een startaccu. Naast het startvermogen spelen ook de toegevoegde grondstoffen een belangrijke rol. Komt u er ondanks al dit bovenstaande advies er niet uit? Neem dan altijd even contact op met de verkoper van de startaccu’s. Zij weten u met eerlijk advies altijd verder te helpen.