Selecteer een pagina

In het verkeer kun je met onverwachte situaties te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een hert dat plotseling de weg oversteekt. Maar ook aan een andere weggebruiker die de macht over het stuur verliest. Je kunt zelf nog zo goed op het verkeer letten. Maar er kunnen zich onverhoopt vervelende situaties voordoen. In dat geval wil je uiteraard de (financiële) schade zoveel mogelijk beperken. Daarom is het verstandig om jouw bestelauto goed te verzekeren.

Vind een verzekering die bij je past

Als ondernemer ben je verplicht om voor jouw bedrijfsauto een basisverzekering af te sluiten. Zo’n basisverzekering wordt een WA verzekering genoemd. Deze verzekering dient elke eigenaar van een bedrijfsauto af te sluiten. Maar veel mensen willen daarnaast nog aanvullend verzekerd zijn. Wanneer je naar een aanvullende verzekering gaat kijken, moet je op een aantal zaken letten. Overweeg je bijvoorbeeld om een bestelautoverzekering af te sluiten? Dan is het belangrijk dat jouw bestelauto daadwerkelijk voor werk gerelateerde doeleinden wordt gebruikt. Je moet hierbij denken aan het vervoeren van goederen en materialen voor het uitvoeren van een klus. Maar ook aan het vervoeren van goederen die je bij een klant aflevert. Ga dus voor een verzekering die specifiek bij jouw bedrijfsauto past.

Hoe wordt de premie bepaald?

Om in bepaalde situaties verzekerd te zijn, moet je een premie betalen. Dit betreft een bedrag dat je doorgaans maandelijks betaalt aan de verzekeraar. Maar hoe wordt de hoogte van jouw premie eigenlijk bepaald? Hoe komt het maandbedrag dat jij moet betalen voor jouw verzekering bedrijfsauto tot stand? Er is niet één factor die de premie bepaalt. Er zijn meerdere aspecten die meespelen bij het bepalen van een premie. Zo is bijvoorbeeld het bouwjaar en het treingewicht van de auto van belang. Maar ook de cataloguswaarde of de dagwaarde spelen een belangrijke rol. Daarnaast is eveneens het aantal kilometers dat je rijdt van invloed op de premie.

Schadevrije jaren opbouwen

Wanneer je met jouw bedrijfsauto verzekerd bent, kun je schadevrije jaren opbouwen. Voor ieder jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je één schadevrij jaar op. Deze schadevrije jaren kunnen uiteindelijk meespelen bij de premiebepaling en gelden als een soort korting. Heb je privé al veel schadevrije jaren opgebouwd? Dan hoop je wellicht dat je deze in kunt zetten voor jouw bedrijfsauto. Maar niets is minder waar. De schadevrije jaren die je privé opbouwt, staan in principe los van je zakelijke schadevrije jaren. Maar wanneer je zowel zakelijk als privé op één plek verzekerd bent, zijn er soms mogelijkheden. Met welke autoverzekering wil jij schadevrije jaren op gaan bouwen?