Selecteer een pagina

Een auto importeren uit een ander land (bijvoorbeeld uit Duitsland) kan een kostenbesparing tot wel 20% opleveren. Vooral jonge auto’s uit het wat hogere segment kunnen een groot prijsverschil opleveren. Bij het importeren van een tweedehands auto uit Duitsland dient er echter wel rekening gehouden te worden met alle kosten. Hieronder bespreken we alle kosten waarmee rekening gehouden moet worden.

1. De prijs van de auto

De aanschafprijs van de tweedehands auto uit Duitsland is natuurlijk de belangrijkste kostenpost. Daarbij dient voor consumenten vooral rekening gehouden te worden met de prijs inclusief BTW. Wanneer er zakelijk met de auto gereden gaat worden, is de prijs exclusief BTW van belang. Bij invoer van de auto, dient de Nederlandse BTW afgedragen te worden en kan deze later verrekend worden in de aangifte van de omzetbelasting.

2. Kosten van vervoer naar Nederland

Na de aankoop van de auto in Duitsland dient het voertuig naar Nederland vervoerd te worden. Ook hier zijn kosten aan verbonden.  Wanneer je zelf de auto naar Nederland wilt rijden, dien je rekening te houden met een tijdelijk kenteken, welke vijf dagen geldig is. De kosten hiervan kunnen per aanbieder verschillen. Daarnaast dien je uiteraard rekening te houden met de kosten van het vervoer naar Duitsland toe, de benzinekosten voor de terugreis en een eventuele overnachting.

Leestip: https://easyimport.nl/auto-importeren/wat-kost-een-auto-importeren/

3. Kosten voor het invoeren van de auto

Wanneer de auto naar Nederland is vervoerd, dient deze ingevoerd te worden bij DE RDW (Dienst Wegverkeer). De kosten hiervan zijn hoe dan ook € 107,20 voor de kosten aan leges en € 39,50 voor de productie van de kentekenplaten. Wanneer de auto ook nog eens APK gekeurd dient te worden, bedragen hier de kosten € 32,- van.

Meer informatie: https://easyimport.nl/auto-importeren-duitsland/

4. BPM

Na de RDW registratie en keuring, moet er BPM aangifte en afdracht gedaan worden bij de douane. De hoogte van het bedrag kan verschillen per auto. Hierbij is het wel van belang grondig onderzoek te doen. De meeste consumenten betalen vaak te veel belasting van personenauto’s en motorrijtuigen (BPM) bij het importeren van een tweedehands auto uit Duitsland. Door slim gebruik te maken van de regels en goed te kijken naar de verschillende manieren om de BPM ter berekenen, kan er fors bespaard worden op de af te dragen belasting. Dit is vaak specialistisch werk. Wij adviseren daarom hulp in te roepen van een erkende auto importeur.