Selecteer een pagina

Bijtelling, je hoort het vaak voorbij komen, maar wat betekent het eigenlijk? Zakelijke rijders krijgen hiermee te maken. Als je meer dan 500 kilometers privé per jaar maakt dan wordt dit gezien als een vorm van inkomen. Over inkomen betaal je belasting en in dit geval wordt het bijtelling genoemd. Veel mensen klagen hierover, want de bijtelling wordt steeds hoger.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is dus een soort belasting die je over de auto betaald. Dit bedrag wordt bepaald door de cataloguswaarde. Bijtelling is alleen van toepassing als je een auto vanuit een bedrijf leaset. Als je een auto gaat leasen vanuit een bedrijf ziet de overheid dat als een cadeau. Volgens de overheid moet hier belasting over worden betaald.

Waarom moet ik bijtelling betalen?

Als je een leaseauto ook privé wilt gebruiken is het normaal dat een werknemer een eigen bijdrage betaald. Dit bedrag is bij elk bedrijf anders. Als je een zakelijke rijder bent kom je er bijna niet onderuit om bijtelling te betalen. Als je kiest voor een elektrische auto wordt de bijtelling een stuk aantrekkelijker.

Bijtelling bij een elektrische auto

Elektrische auto’s zien we tegenwoordig steeds meer voorkomen en dat is niet voor niets. Bij deze auto’s hoeft er namelijk veel minder bijtelling betaald te worden. Bij volledig elektrische auto’s geldt een percentage van 8% en het percentage voor normale auto’s is 22%. Het is dus veel voordeliger om bijvoorbeeld een Kia E-Niro te leasen dan een normale benzine auto. Mocht je nou van wat meer snelheid houden dan kun je bij Volvo terecht. Deze autofabrikant heeft onlangs de Volvo Polestar geïntroduceerd. Met deze elektrische auto evenaar je het plezier van een snelle sportauto.

Tot slot

Waar de bijtelling voor elektrisch rijden eerst 4% was, is deze inmiddels verhoogt naar 8%. Elektrisch rijden is nog steeds verreweg het goedkoopst. Voor bedrijven is het ook erg aantrekkelijk, want de overheid geeft subsidies aan bedrijven die elektrische auto’s aanschaffen. Er zijn verschillende sites waar je de bijtelling kunt berekenen. Zo heb je overzichtelijk wat je ongeveer per jaar kwijt bent. Er is geen fiscale bijtelling bij private lease, die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak (zakelijke lease auto’s).